Tegneøvelse 2 v/ Suzette Gemzøe

Venus af Willendorf

Venus fra Willendorf. Foto: Suzette Gemzøe

 

At tegne slagskygge
 

Kære Natkirke-tegnegæst, har du blyanter og papir parat?

Jeg håber, at lyset så småt er begyndt at vandre ind ad jeres vinduer, i det mindste nogle dage …     ja, nogle dage strømmer det ligefrem ind for et øjeblik. 

Dette giver anledning til at forsøge at tegne slagskygge, som er forskellig fra den egenskygge, der hviler på selve figuren (se foto). Slagskyggen “jordbinder” figuren for alvor, den præciserer lyskildens placering og styrke og skaber rummelighed i din tegning.

Du skal finde et lille yndlingsobjekt fx noget, du har arvet eller bare holder utrolig meget af. Hvis du ikke kan finde på noget, så tag din sukkerskål eller din tekande. 

Stil objektet på et stykke hvidt papir, så du bedre kan se slagskyggen på papiret, og placer det i forbindelse med en lyskilde, hvad enten det er solen eller en lampe. 

Du kan også vælge at tegne efter mit foto af Venus fra Willendorf. 

Først tegner du objektet med en svag konturstreg (omrids). Efterfølgende iagttager du de forskellige toner af skygge, der ligger på din figur. Start med at skravere de mørkeste felter og graduer dig frem til de lyseste. Der vil være steder, hvor du kun knapt berører papiret med din blyantspids.

Nu vil du opdage, at der er noget uvirkeligt ved et objekt, som står på jorden uden at være forbundet med sin egen skygge. Begynd derfor at arbejde på denne. Se efter, om der er nuancer i slagskyggen. Hvis lyskilden er meget skarp og ensrettet, så er skyggen meget mørk og ensfarvet, men det kan også forekomme, at der er flere toner.

God fornøjelse! 

Kærlig hilsen Suzette