Vor Frelsers Kirkegård

Midt i et højt og tætbebygget kvarter på Amagerbrogade ligger Vor Frelsers Kirkegård som en lille, fredelig landsbykirkegård midt i storbyens hektiske larm og travlhed. Som alle andre 'udflytter-kirkegårde' er Vor Frelsers Kirkegård kommet på afstand af kirken.

Udflytninger var en konsekvens af af de overfyldte kirkegårde inden for Københavns volde, som jo først blev sløjfet i sidste halvdel af 1800-tallet. Kirkegårdens historie er lang og indviklet. De ældste optegnelser om en kirkegård på Christianshavn er fra 1640. I de år, der er gået siden, har kirkegården haft flere forskellige størrelser og placeringer. Den grund, Vor Frelsers Kirke blev bygget på, var oprindeligt kirkegård for Christianshavns første kirke, der blev bygget omkring 1640 og lå i Sankt Annæ Gade - overfor den nuværende kirke. Efter at Vor Frelsers Kirke stod færdig og blev indviet 1696, fortsatte jorden omkring kirken med at være kirkegård og man kan den dag i dag finde enkelte gravsted rundt omkring på kirkegrunden. I 1853 - det år, hvor en stor koleraepidemi ramte København - blev begravelser inde for voldene forbudt og begravelserne på kirkegården rundt om Vor Frelsers Kirke ophørte. 

Som i så mange andre af livets forhold, har der også i døden været forskel på folk - på fattig og rig. Til de fattige anlagde man i 1700-tallet en kirkegård i Sankt Annæ Gade 35-37, på det sted, der i dag hedder Cul de Sac (fransk: endestation). Denne fattigkirkegård blev nedlagt i 1873. Derudover har der på Christianshavn været en kirkegård tilknyttet det berygtede 'Børnehuset' (børnefængsel) - kirkegården lå i Sankt Annæ Gade ved Christianshavns Voldgade 49-59.

Den nuværende kirkegård på Amagerbrogade 33-35 er anlagt i 1790. Den seneste store ændring af kirkegården går tilbage til 1927, hvor den nuværende mur rundt om kirkegården stod færdig. Kirkegården er i dag præget af varieret beplantning og indeholder megen lokalhistorie. Også alment kendte personligheder er begravet på kirkegården, blandt andre gøgleren professor Tribini.

Vor Frelsers Kirkegård

Amagerbrogade 33 -35

2300 København S

Åbningstider: 

September - april: 7.00-18.00

Maj - august: 7.00-21.00

 

Find med Google maps

 

Kontakt
Find kontaktoplysninger her.