Kirkens Korshærs varmestue

Fedtekælderen

i Stanleys Gaard

Nyhedsbrev december 2015 >>

Læs brev fra Mark Russell (chief executive & community leader, Kirkens Korshær i UK), hvor Fedtekælderen omtales >>

Kirkens Korshærs varmestue, Fedtekælderen,
har ligget i Christianshavns sognehus ’Stanleys Gaards’ kælder siden 1960. I 60´erne besøgtes Fedtekælderen hovedsagligt af ’sprittere’ og var i de første år udelukkende et tilbud til mænd. "På nogle søndage kunne der komme op til 120 mænd forbi til en kop te og Fedtemad til 3 øre". Heraf navnet Fedtekælderen.

Fedtekælderen er et ’helle’ for nødstedte mennesker, der har brug for varme og omsorg. Målgruppen er misbrugere, hjemløse, psykisk syge, socialt udsatte og skæve eksistenser. Alle er velkomne uanset religion, nationalitet, seksualitet m.m. Der er i varmestuen plads til alle, der giver plads til andre.

Fedtekælderen har åbent hverdage i dagtimerne samt søndage i vinterhalvåret. I varmestuen tilbydes mad, bad og hvile, samvær, samtale, hjælp, brobygning til myndigheder etc. Varmestuen besøges dagligt af 60-120 udsatte mennesker.

Ca. 15 frivillige medarbejdere er tilknyttet varmestuen. Det havde ikke været muligt at tilbyde de nuværende ydelser uden den frivillige indsats.

Samarbejdet med Vor Frelsers Kirke
Fedtekælderen har et tæt samarbejde med Vor Frelsers Kirke. Dels bor varmestuen gratis til leje og betaler ikke for varme og vand. Derudover samarbejdes der på en lang række områder. Fx besøger kirkens konfirmander Fedtekælderen og hører om arbejdet i varmestuen som et led i konfirmationsundervisningen.

Sognepræst Susanne Møller Olsen i FedtekælderenBrugere af Fedtekælderen har mulighed for at blive bisat fra Vor Frelsers Kirke, hvis Fedtekælderen har været deres nærmeste netværk.

Præsterne Finn Damgaard, Susanne Møller Olsen og Marlene Lindsten besøger Fedtekælderen på skift en gang om ugen. En gang om måneden holdes andagt for alle, der har lyst til at deltage.

Èn gang årligt er der mindehøjtidelighed. En lejlighed for medarbejdere og brugere til at mindes de brugere, der er døde i løbet af året.

Sognepræst Susanne Møller Olsen i Fedtekælderen

Kirkens Korshær i København
I København findes Kirkens Korshærs arbejdssteder i følgende bydele: Nordvest, Nørrebro, Vesterbro, Indre By, Frederiksberg og Christianshavn. Herunder Mariatjenesten på Vesterbro og Sankt Nicolai Tjenesten.

På Christianshavn driver Kirkens Korshær, udover varmestuen Fedtekælderen, tillige Byarbejdet Genbrugsen på Torvegade 53. Genbrugsens arbejde omfatter genbrugsbutik, varmestue, lektiecafé samt børnecafé for udsatte familier.

Se Kirkens Korshærs hjemmeside for mere information >>

Nyrenoveret FedtekælderVarmestuen Fedtekælderen